Recensie Ik wil mijn geld terug! – Veenfabriek

foto: Bowie Verschuuren

‘Ik wil mijn geld terug!’, staat er in felgekleurde letters op de zijkant van de oude stadsbus die door Utrecht rijdt. Het is de bus van dj Alex (Joep van der Geest). Kortgeleden werd hij dankzij de crisis ontslagen bij de publieke omroep. Van zijn laatste geld heeft hij een bus en zendapparatuur gekocht en met behulp van zijn familie zijn eigen rondrijdende radiozender opgericht: Krachradio. De zender is bedoeld voor iedereen die zijn gal wil spuwen over de economische crisis of zijn oplossing daarvoor wil aandragen. Als publiek en door Alex benoemde mede-idealisten zijn we te gast bij een radiouitzending.
‘Ik wil mijn geld terug!’ is een gastregie van Eric de Vroedt – bekend van zijn zeer geëngageerde voorstellingen bij zijn eigen gezelschap mightysociety – bij muziektheatergezelschap de Veenfabriek in samenwerking met het Asko|Schönberg-ensemble. Het ensemble verzorgt tijdens de uitzending de muziek en de jingles.
Alex is een idealist en een fanatieke. Met zijn uitzendingen wil hij oproepen tot opstand en het frustreert hem dan ook mateloos dat die opstand maar niet komt. Die frustratie maakt hem alleen maar fanatieker. Maar uit de verhalen van luisteraars die tijdens de uitzending inbellen blijkt dat Het Volk dat in opstand zou moeten komen hopeloos gefragmenteerd is in hun visie op de crisis en dat niemand daarom met de allesomvattende oplossing komt waar Alex op zit te wachten.
Regisseur De Vroedt laat zijn publiek graag de veelkantigheid van een maatschappelijk probleem zien. En dus wordt ook nu eindeloos gepraat over waarom niemand in opstand komt, of neokapitalisme ook goede kanten heeft, over de noodzaak van eindeloze economische groei, het falen van de politiek en over de invloed van de media en popcultuur op de crisis. Daarmee stuit De Vroedt op hetzelfde probleem als Alex. De crisis is zo’n veelomvattend onderwerp dat er geen eenduidige uitweg mogelijk is, wat overigens precies de reden is waarom er niemand in opstand komt. Want waartegen moet je dan in opstand komen? Juist het gebrek aan focus en keuzes binnen het onderwerp van de crisis maakt ‘Ik wil mijn geld terug!’ een nogal richtingsloze en onheldere voorstelling. Dat is jammer, want de vorm van de radiouitzending in een rijdende bus, het personage van de twijfelende idealist, het mooie muziekensemble en de fijne acteurs en tot slot de Griekse tragedie-achtige onontkoombaarheid van de crisis zijn mooie ingrediënten voor een noodzakelijke en scherpere voorstelling dan De Vroedt nu heeft weten te maken.

‘Ik wil mijn geld terug!’ door de Veenfabriek, regie Eric de Vroedt. Nog te zien in Amsterdam, Leiden en Terschelling

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.