Recensie Shakespeare Theater Diever

foto: Koen Timmerman

Er zijn Shakespearestoeptegels, er hangen Shakespearevlaggen en er is een dorpsrestaurant dat The Shakespeare heet. Het Drentse dorpje Diever is elke zomer weer in de ban van de Engelse toneelschrijver. Want al vanaf 1946 voert een groep talentvolle amateurs een toneelstuk van de bard op in hun openluchttheater in het bos. Die mooie, lange traditie heeft wel als nadeel dat soms ook de mindere schrijfsels van Shakespeare de revue passeren. Dit jaar koos de groep voor The two gentlemen of Verona, een merkwaardig geconstrueerd niemendalletje over twee vrienden die verliefd worden op dezelfde dame. Daardoor komt hun vriendschap onder druk te staan. De jonge Shakespeare probeerde echter zoveel motieven in zijn komedie te proppen dat het plot ontaard in een onnavolgbare vloed van onmogelijke liefdes, bossen waar die liefdes elkaar opnieuw vinden, meisjes die zich als jongens verkleden en een Julia uit Verona. Het is nog een hele toer om dat allemaal geloofwaardig over het voetlicht te krijgen.
Maar dat lukt de groep uit Diever uitstekend, dankzij een aantal slimme keuzes van regisseur Jack Nieborg. Zo heeft hij zijn acteurs opdracht gegeven het rare plot vooral niet te serieus te nemen en het met een dikke knipoog te brengen. Dus hoe absurder de plotwendingen naar het einde toe worden, hoe gespeeld verbaasder de personages op zoveel gekkigheid reageren (‘Nou, dat is ook toevallig…’).
Ook mooi is de beslissing om de vrouwenrollen door mannen te laten spelen, zoals in de tijd van Shakespeare gebruikelijk was. In hun Elizabethaanse jurken zijn Tim van der Molen en Leander Breen twee bekoorlijke en bedrogen geliefdes, zonder dat het belachelijk wordt. Juist doordat zij hun rollen serieus nemen, zijn zij het die nog wat tragiek weten in te brengen in het circus dat Shakespeare schept.
Dat circus is overigens prachtig aangekleed: in hun kleurrijke 17e-eeuwse kostuums bevolken de personages een prachtig decor van houten pallets die oprijzen tegen de achtergrond van het nachtelijke bos. Gecombineerd met de glasheldere en liefdevolle vertaling die regisseur Nieborg van het stuk maakte en het spelplezier van alle spelers is Two gentlemen of Verona een prettig zomerse toneelbelevenis, waar de liefde voor het theater maken vanaf spat.

Two gentlemen of Verona, Shakespeare Theater Diever, gezien 13 augustus 2010, nog te zien tot en met 11 september


Posted

in

by

Comments

2 responses to “Recensie Shakespeare Theater Diever”

  1. Lianne Nijmeijer Avatar
    Lianne Nijmeijer

    Kleine correctie: Leander Been moet Leander Breen zijn

  2. Robbert Avatar
    Robbert

    Mijn welgemeende excuses, ik pas het meteen aan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.