Recensie Het Schoftendiner

foto: Mieke Struik

Er schuilt iets troostrijks in leedvermaak. Een ander te zien zwoegen, of – nog beter –te zien falen, relativeert het eigen onvermogen. Maar onder die lach-door-leedvermaak schuilt ook tragiek. Want we falen allemaal. In de voorstelling Het Schoftendiner die theatergroep Carver op reizend festival De Parade speelt, wordt er nogal wat gezwoegd en gefaald. Een groep ouderwets ogende obers met zwarte strikken en schorten probeert een eetzaal in te richten voor het diner. Wat een simpel klusje zou moeten zijn, ontaardt al snel in een complete chaos, waarbij bestek en tafellakens in het rond vliegen.
De jonge spelers beheersen het metier van de slapstick uitstekend. De oplopende irritatie over een onder een schoen klevend servetje, het worstelen met een veel te zwaar dienblad of met een tegenstribbelend tafellaken, het wordt allemaal even precies en met gevoel voor timing gespeeld.
De spelers hadden dan ook een goede mentor in Beppie Melissen. Zij was een van de oprichters van de invloedrijke bewegingstheatergroep Carver. Het is haar feilloos gelukt om dat wat de beste voorstellingen van Carver zo goed maakte, over te brengen op een nieuwe generatie spelers. De kracht van de oudere voorstellingen van Carver zat in het vermogen de mens van zijn meest geestige en op het zelfde moment ook  meest tragische kant te laten zien. Met zo weinig mogelijk tekst en in plaats daarvan een grote rol voor beweging.
Ook Het Schoftendiner is meer dan alleen lollige slapstick. Het mooist zijn de poëtische details die af en toe opduiken in de chaos. Zoals wanneer er klein concertje ontstaat van rinkelend tafelzilver of als het voltallige personeel even wegdroomt bij een briesje veroorzaakt door een wapperend tafellaken. Alsof ze liever ergens anders zouden willen zijn.
De combinatie van zulke verstilde momenten met perfect uitgevoerde slapstick levert een dolkomische, maar tegelijkertijd licht-tragische voorstelling op over de consequent falende mens. Het Schoftendiner stijgt daar mee ver uit boven de gemiddelde, geinig bedoelde Paradevoorstelling. En toont en passant aan dat er een groep talentvolle jonge bewegingstheateracteurs staat te trappelen om de fakkel van Melissen cum suis over te nemen.

Het Schoftendiner door Carver Special Edition, regie Beppie Melissen, gezien 7 juli 2010, nog te zien tot en met 13 augustus 2010 op De Parade

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.