Category: Achtergrond

  • Het CDA en de desastreuze gevolgen van een neo-liberaal kunstbeleid

    Dit artikel verscheen eerder in Christen Democratische Verkenningen Niemand vloog in de gordijnen. Er werden vooral – zowel door de politiek als door de cultuursector – wat verveeld-lacherig schouders opgehaald toen VVD-cultuurwoordvoerder Thierry Aartsen zich afgelopen najaar even lekker populistisch probeerde te profileren. In aanloop naar de cultuurbegrotingsbehandeling in de Tweede Kamer liet Aartsen weten…

  • De toon van de taal

    Dit artikel verscheen eerder in ‘De kunst van het beïnvloeden’, het jubileummagazine van Kunsten ’92 De politiek en de kunsten zijn als sprekers van verschillende talen uit elkaar gedreven totdat ze op een gegeven moment elkaar niet meer verstonden. De eenzijdige, neoliberale nadruk op rendement zette de inherente kracht van kunst buitenspel. Maar de huidige…

  • Generatie ‘ik en wij’

    Dit artikel verscheen eerder op Rekto:Verso. Zou het kunnen dat verschillende generaties theatermakers anders naar dezelfde tijd kijken? Veelzeggend is in elk geval de zoektocht van een jongere generatie naar een nieuw evenwicht tussen individuele vrijheid en een verbindend collectief. De strijd van deze tijd? Wie hoort er bij ‘ons’ en bij wie willen ‘wij’…

  • Eendracht maakt theater – over de Nacht van de Collectieven

    Eendracht maakt theater – over de Nacht van de Collectieven

    Dit artikel verscheen eerder in Etcetera Er komt een busje het toneel op gereden. Een aantal jonge mensen stapt uit, schudt handen met degenen die uit een verzameling koepeltentjes komen geklauterd. Nieuwe tentjes worden opgezet, campingstoeltjes worden opengeklapt. Het theaterkamp dat de Nacht van de Collectieven heet, is begonnen. In een loods in Amsterdam-Noord werkten…

  • Politiek en kunst als yin en yang – over nieuw cultuurbeleid voor 2021

    Politiek en kunst als yin en yang – over nieuw cultuurbeleid voor 2021

    Het theater maakt nieuwe ontwikkelingen door. Lector Marijke Hoogenboom, theatermaker Zarah Bracht en regisseur Eric de Vroedt laten hun gedachten gaan over de rol die de overheid hierbij kan spelen. Uitholling. Dat is een van de ontwikkelingen die Marijke Hoogenboom het meeste in het oog vindt springen in het huidige theaterveld. Hoogenboom is lector DAS…

  • Vijf duivelse dilemma’s van ons kunstbestel

    Vijf duivelse dilemma’s van ons kunstbestel

    De beleidsperiode 2017-2020 brengt voor veel instellingen grote veranderingen, maar op beleidsniveau gebeurt er op het oog weinig. Dat geeft ruimte om na te denken over een nieuwe subsidiesystematiek voor de periode vanaf 2021. Zowel de politiek als de kunstwereld staan daarbij voor een aantal dilemma’s. Geschreven samen met Simon van den Berg voor Theatermaker…

  • Over idealen en opportunisme – interview Troje Trilogie

    Over idealen en opportunisme – interview Troje Trilogie

    Het valt stil in het repetitielokaal. Regisseur Paul Knieriem rijdt peinzend, handen achter zijn hoofd gevouwen, op zijn bureaustoel op en neer. Actrice Janneke Remmers rommelt op de speelvloer met de hendel van het rolkoffertje dat ze als rekwisiet gebruikt. Ze speelde zojuist met haar collega Loek Peters hoe de Trojaanse Andromache Neoptolemos ontmoet, de…

  • Portretten winnaars toneelprijzen – Wine Dierickx en Hans Kesting

    Portretten winnaars toneelprijzen – Wine Dierickx en Hans Kesting

    Op 11 september werden tijdens de Gala van het Nederlandse Theater in de Amsterdamse Stadsschouwburg de belangrijkste Nederlandse toneelprijzen uitgedeeld. Wine Dierickx en Hans Kesting speelden de meest indrukwekkende rollen van het seizoen. Wine Dierickx – Theo d’Or voor beste vrouwelijke dragende rol Hoog boven de stad, op een lege verdieping van een Rotterdamse wolkenkrabber…

  • Dwalen door Romeo en Julia – Reportage IJS&VIS

    Dwalen door Romeo en Julia – Reportage IJS&VIS

    Het is druk op het terras. Op deze zonnige septembermiddag lijkt Den Haag zich te hebben verzameld bij de ijssalon van Florencia in de Torenstraat en doet zich te goed aan ijsjes en frisdrank. Het familiebedrijf Florencia is een begrip in Den Haag. Net als Adriana die achter de glazen balie de scepter zwaait. Al…

  • Een moedeloos gevoel van optimisme – terugblik The New Forest

    Een moedeloos gevoel van optimisme – terugblik The New Forest

    Tijdens het Holland Festival staat The New Forest centraal, het meerjarenproject waarmee Wunderbaum maatschappelijke alternatieven onderzocht. Robbert van Heuven blikt terug op het project en vindt tussen de tegenstrijdigheden een moedeloos gevoel van optimisme. ‘De problemen die we in de samenleving zien, de vragen waarmee we zitten… We zouden die geen recht doen met alleen…